:: codemode.org :: :: mmmmm....apelsin ::

1 comments 2003-02-07 "Bushs akilleshäl är ekonomin" [dn.se]
"om 20-25 år går USA samma väg som nyss Sovjet"


2003-02-07 15:09 pt95vma
" Den amerikanska eliten spelar golf. Golf är ett spel som kräver kompetens men saknar konkurrens. Du spelar egentligen bara mot dig själv och topografin. Golf är motsatsen till interaktivitet. Du går omkring med din klubba i ett konstgjort landskap och puttar ner bollen i hål.

Jag hade inte kunnat säga det bättre själv. Men vad har idiosynkrasier med det amerikanska imperiets nedgång och fall att skaffa?

Galtung skämtar inte. Han ser golfen som en symbol för den amerikanska elitens dubbla fundamentalism, den religiösa och den ekonomiska. Som global maktspelare betraktar golfaren världen som en mix av utslagsplatser och greener, fairways och ruffig terräng, flaggor och hål - designad enkom för att utmana och tillfredsställa hans lustar. Denna puritanska hållning, som i amerikanerna ser Guds utvalda folk på vilka det ankommer att styra världen, går att spåra genom hela den amerikanska historien. Föreställningen har inte saknat utmanare, men Galtung menar att för närvarande står sig de republikanska medborgaridealen slätt gentemot den religiöst och marknadsekonomiskt inspirerade imperialismen."


name: remember me
comment:


enter the code:

21611 links, 2648 comments, 13312303 clicks.