:: codemode.org :: :: mmmmm....apelsin ::

2 comments 2006-09-05 Matematikens osannolika användbarhet [gluefox.com]


2006-09-06 21:05 johan
tja... du missar nog avsikten. man jobbar främst med intuition; sen måste det till ett mekaniskt bevis, men då är den kreativa fasen över.

med mekanik uppstår inget nytt.


2006-09-05 23:16 erik
Lucas dyker upp igen: "Hur invecklad vi än gör en maskin... kommer den att med Gödels tillvägagångssätt råka ut för att finna en formel som är obevisbar inom systemets ram. Den formeln kommer maskinen inte att kunna utpeka såsom sann trots att ett medvetande utan vidare inser att den är sann. Därför är maskinen fortfarande inte en adekvat modell av medvetandet"

Hm. "...ett medvetande utan vidare inser att den är sann". Vänta nu här. Var kom "utan vidare inser" från? Lite fuskigt att inte samma regler gäller för "medvetandet" som för maskinen. Vad betyder "utan vidare inser"? Var kommer denna magiska insikt från?

Sanningen är att mänskliga hjärnor inte har någon magisk förmåga vare sig att uppfatta matematisk sanning eller att definivt avgöra om ett program stannar. Vi måste förlita oss till formella metoder, precis som maskinen, för att vara helt säkra.

Gödels teorem säger faktiskt inte ett smack om en maskins förmåga att efterlikna människan. Eller med Gödels egna ord: "if machine can equal mind, the fact that it does cannot be proved".
http://nl.ijs.si/~damjan/g-m-c.html


name: remember me
comment:


enter the code:

21611 links, 2648 comments, 13136430 clicks.